Ako efektívne uvoľniť upchatý nos pri prechladnutí?


Upchatý nos dokáže poriadne znepríjemniť deň aj noc. Pozrime sa na spôsoby, ako si môžeme pomôcť voľne dýchať pri prechladnutí a chrípke.



Snáď najnepríjemnejším príznakom prechladnutia je pocit upchatého nosa. Bráni nám voľne dýchať, pokojne spať a znepríjemňuje nám celý deň. Našťastie, poznáme viacero spôsobov ako uvoľniť upchatý nos a dokonca, máme k dispozícii aj prvý voľnopredajný produkt, ktorý pôsobí priamo proti vírusom prechladnutia a chrípky.


Čo znamená mať upchatý nos?


Niektorí z nás veria, že upchatie nosa spôsobuje príliš veľa hlienov, ľudovo povedané sopeľ. Nie je to však úplne tak. Za pocitom upchatého nosa býva väčšinou prebiehajúca akútna vírusová alebo bakteriálna infekcia horných dýchacích ciest, ktorá vyvolá opuch sliznice.

O prechladnutie ide len ak vás príznaky trápia maximálne 14 dní. Ak je to dlhšie, je čas navštíviť lekára a pátrať po iných príčinách. Väčšinou ho v takomto prípade spôsobuje alergia alebo senná nádcha, polypy, či iné anatomické zmeny horných dýchacích ciest, prípadne dráždivé látky z prostredia.

Prečo máme pocit upchatého nosa počas prechladnutia?


Vírusová aj bakteriálna infekcia horných dýchacích ciest automaticky zmobilizuje imunitný systém, ktorý sa snaží potlačiť infekciu čo najskôr. Reakciou nášho tela na poškodenie akéhokoľvek druhu, teda aj infekčného, je spustenie zápalovej reakcie.

Zápal v tele má 5 základných príznakov . V nose ho cítime ako bolesť, štípanie alebo pálenie. Ak by sme sa pozreli na sliznicu nosa zvnútra, videli by sme, že je červenšia ako zvyčajne a na dotyk by bola o trošku teplejšia. Ovplyvňuje to aj funkciu nosa, dýchanie cez nos je sťažené až nemožné. Posledným príznakom je opuch sliznice, ktorý pociťujeme práve ako upchatie. Vďaka nemu sa imunitné bunky a potrebné látky ľahšie presúvajú v tkanive a môžu tak efektívnejšie zasiahnuť proti vírusom a baktériám. Ak je však opuch príliš silný, znemožňuje nám to voľne dýchať a tu je na mieste snažiť sa opuch zmierniť.

Prebiehajúca infekcia následne vyvolá zvýšenú tvorbu hlienov, ktoré fungujú viacerými spôsobmi ako obrana voči patogénom. Na začiatku je hlien riedky a číry, avšak postupovaním infekcie dochádza k usmrteniu vírusov, baktérií, ako aj odumretiu vlastných buniek sliznice a imunitných buniek. To potom hlien zahustí.

Prírodné spôsoby a domáca liečba upchatého nosa


Na uvoľnenie upchatého nosa potrebujeme zmierniť opuch sliznice, následne zriediť a podporiť odstránenie vyprodukovaného hlienu z dýchacích ciest.

Z domácich prírodných prostriedkov pomáhajú spôsoby, pri ktorých využijeme vlhký a teplý vzduch. Zvážiť môžeme použitie zvlhčovačov vzduchu, naparovanie sa, pomôže aj teplá sprcha alebo kúpeľ.

Užitočným pomocníkom je slaná voda. Prepláchnutie nosa môžeme vykonať pomocou konvičkovania alebo inhalácií slaných roztokov.

Nezabudnime ani na dostatočnú hydratáciu. Počas infekcií a prechladnutia je veľmi dôležité piť dostatok vody a čajov na prechladnutie.

Z prírodných prostriedkov sú tu aj liečivé rastliny a ich výťažky, ktoré viacerými mechanizmami pomáhajú uvoľniť hlieny a podporiť tak čistenie dýchacích ciest. Vhodné sú čaje na prechladnutie, podporu dýchacích ciest alebo pľúcne čajoviny.

Dekongestanty: voľnopredajné lieky odstraňujúce upchatie nosa


Pokiaľ nám prírodné prostriedky dostatočne nepomohli, môžeme vyskúšať skombinovať ich s liekmi určenými na odpuchnutie sliznice nosa. Dekongestanty to dokážu vďaka tomu, že znižujú nadmerné prekrvenie nosovej sliznice. Z voľnopredajných liekov sú k dispozícii buď spreje do nosa alebo teplé nápoje na chrípku a prechladnutie.

Užívať by sme ich nemali dlhšie ako 7 dní bez prestávky. Tieto lieky stačí použiť len pri ťažkostiach.

Dôležitou súčasťou liečby prechladnutia je dôsledné čistenie nosa od hlienov pomocou smrkania, u malých detí s využitím odsávačky hlienov. Či už zvolíme prírodnú metódu alebo dekongestanty, nezabudnime sa po nich vždy dôkladne vysmrkať.

Po uvoľnení upchatého nosa je čas zaútočiť priamo proti vírusom


Drvivú väčšinu prechladnutí, ako aj chrípku spôsobujú vírusy. Na tie antibiotiká nezaberajú a doteraz jedinou možnosťou liečby bolo využitie prostriedkov na zmiernenie symptómov a podporu imunity.

Teraz však môžeme priamo zabrániť vírusom naviazať sa na povrch buniek a vniknúť do nich. Kombinácia ústneho a nosového spreja VIROSTOP vytvorí na povrchu slizníc horných dýchacích ciest ochrannú vrstvu, ktorá prispieva k zmierneniu príznakov prechladnutia a bráni prieniku baktérií a vírusov do organizmu. S liečbou odporúčame začať čím skôr, ideálne už pri prvých príznakoch prechladnutia.

Nezabudnite, pri príznakoch prechladnutia sme infekční pre naše okolie. Našich blízkych  môžeme produktami VIROSTOP preventívne chrániť. Dôležité je, aby každý člen domácnosti mal svoje vlastné balenia, pretože ich vzájomným používaním si môžeme infekciu medzi sebou preniesť.  


Products

View all articles

RELATED ARTICLES